Proizvodi

Komponente, uređaji, aplikacije

 Rješenja

Kontrola pristupa, parking,    automatizacija, waste management, pametna kuća, industrija

  Usluge

Projektiranje, inženjering, savjetovanje, edukacija, razvoj, istraživanje, integracija, prototipiranje

Što je RFID?

           RFID je tehnologija koja koristi radiofrekvenciju kako bi se razmjenjivale informacije između komponenata koje čine RFID sustav. U današnje vrijeme RFID tehnologija ima široku primjenu u bilo kojem području ljudskog djelovanja gdje je potrebna razmjena podataka
rfid djelovanje

Globalno gledano, sam sustav je zapravo jednostavan i čine ga dva elementa – tzv. integrirani sklop – TAG, s jedne, i antena, s druge strane.

Prvi uređaj služi za pohranjivanje i procesiranje informacija, kao i druge specijalizirane funkcije, dok antena prima i odašilje signale.

 

Kako sustav zapravo funkcionira?

RFID sustav sastoji se od tag -a – malog mikročipa, koji putem antene odašilje signale određene frekvencije čitaču. Sam čitač može biti priključen na računalo, iako to i ne mora biti slučaj.

Dvije antene smještene na samom tag –u i na čitaču međusobno šalju i primaju signale, te na taj način dolazi do razmjene informacija, koje se u istom trenutku mogu pohraniti na računalo, iako je to moguće odgoditi za kasnije. U tom će slučaju podaci ostati pohranjeni u memoriji čitača.

 kako radi
 

Vrste RFID TAG-ova

 PASIVNI TAG-ovi

       Pasivni TAG-ovi ne trebaju nikakav izvor energije da bi radili. Kada antena na pasivnom TAG-u primi signal, primi i dovoljnu količinu energije da pošalje povratni signal sa informacijom.

Zbog toga što ne trebaju dodatni izvor energije, čipovi mogu biti vrlo mali i praktički mogu trajati beskonačno dugo jer su otporni na vanjske utjecaje kao što su vlaga, nečistoće, prašina, toplina, udarci...
       Doseg signala pasivnog TAG-a iznosi od par cm pa sve do nekoliko metara, a ovisi o radio frekvenciji , dizajnu te veličini antena.

 vrste tagova
 

AKTIVNI TAG-ovi

        Aktivni TAG-ovi posjeduju svoj interni izvor energije i u stanju su sami generirati izlazni signal. Zbog toga su pouzdaniji nego pasivni te mogu slati mnogo jači signal koji probija tekućine, metale, zatvoreni prostor i može pokrivati mnogo veću udaljenost. Mnogi aktivni TAG-ovi imaju doseg preko stotinu metara, a baterija im traje i do deset godina.      

        Koriste se u mnogobrojnim područjima, praktički bilo gdje da postoji praćenje, pronalaženje i analiza objekata prednosti aktivnih tagova su da mogu odatno pratiti i temperatura, vlažnost, vibracije, svjetlost, radijacija.

        Aktivni TAG-ovi posjeduju veću memoriju za pohranu podataka te dodatne mogućnosti pohrane podataka poslanih od čitača

 

Prednosti RFID tehnologije
prednoti

SJEDIŠTE

Josipa Kozarca 7
hr-40000 Čakovec

URED

Mihovila Pavleka Miškine 22, Ivanovec
hr-40000 Čakovec

KONTAKT

Tel:  +385 40 395 420

Fax: +385 40 395 467